Circular Economy

Gamechangers Els Keymeulen & Kristin Stoffels van vintagelabel ‘Le Freddie’

“Merken die de circulaire economie niet omarmen, zullen vanzelf uit de boot vallen. De grondstoffen geraken op en de mensen pikken het niet meer”

Wie fashionable voor de dag wil komen, moet niet telkens grijpen naar de allernieuwste collecties. Wie een hart heeft voor de planeet grijpt wat vaker naar vintage parels uit lang vervlogen tijden. Dat je er daarom niet hoeft uit te zien als een geitenwollen sok bewijzen Kristin Stoffels en Els Keymeulen – fashion editors  bij Feeling – met hun vintagelabel ‘Le Freddie’. Zij delen hun visie op circulaire economie en de toekomst van de mode.

Hoe is het idee voor Le Freddie ontstaan?

Kristin Stoffels: “We zaten al een tijd verveeld met hoe vervuilend de modewereld is. De mode speelt jammer genoeg in op de wegwerpcultuur waarin we ons bevinden. We hebben hier als modejournalisten ook wel een groot aandeel in, omdat we mensen continu aansporen om nieuwe items te shoppen. Van de introductie van nieuwe merken tot een nieuwe musthave bij een winkelketen: het is een deel van de job, maar het voelde niet langer goed aan. Daarom wilden we graag zelf actief iets ondernemen om die wegwerpcultuur in de mate van het mogelijke om te keren. Je kan er met vintage kleren minstens even hip en stylish uitzien, en dat proberen we te bewijzen met Le Freddie.”

Els Keymeulen: “Je kan er in vintage even modieus uitzien als in een geheel nieuwe outfit. Ik heb 70% van de tijd iets vintage aan, maar zij die me niet kennen, denken toch vaak dat ik nieuwe kleding draag. Ik zie er dan ook niet frumpy (slonzig, nvdr.) uit. Het geheim schuilt in de juiste combinaties maken. Als ik een vintage grandpa sweater draag en die combineer met een ballonjeans, dan zal niemand mijn look oubollig vinden. Zowel Kristin als ik zullen ook altijd kledij uit verschillende tijdperken door elkaar dragen. Doe je dat niet, dan lijk je uit een teletijdmachine gestapt te zijn. Als je goed mixt, kan je elke dag een vintage stuk dragen zonder dat iemand dat doorheeft.”

Vintage wint steeds meer aan populariteit, hoe verklaar je die opmars?

Els: “Het is de manier bij uitstek om op een redelijk goedkope manier je kast te vullen met speciale items. We hebben maar één stuk van iets, waardoor je weet dat je niemand zal tegenkomen die hetzelfde draagt. Als je vandaag door de highstreet wandelt, lijkt iedereen op mekaar. Onze klanten zijn dat beu, ze willen uniek zijn. Bij Le Freddie schaf je kleren aan waar een verhaal achter schuilt en die stuk voor stuk duurzaam zijn.”

Kristin: “De mode is sowieso een herkauwing van de voorbije decennia. Modeontwerpers kijken altijd terug naar een bepaalde tijdsgeest, waardoor het voor ons heel gemakkelijk is om daarop in te spelen. Wij vinden soms letterlijk het originele stuk waarop een jas van pakweg Isabel Marant op gebaseerd is.”

Wat zijn jullie vereisten wanneer jullie stuks selecteren?

Els: “Onze eerste vereiste is dat we het zelf mooi vinden. Daarnaast letten we ook op duurzame stoffen zoals katoen of linnen. In de seventies en eighties werd er natuurlijk wel behoorlijk wat kleding met polyester geproduceerd. Als een stuk daaruit gemaakt is, moeten we echt verlíefd zijn. We kopen bovendien geen kleding in bulk aan, maar kiezen elk stuk zélf uit. Het probleem met bulk is namelijk dat er altijd welk stuks bijzitten die niet naar je zin zijn. Van de 40 broeken zijn er bijvoorbeeld maar 10 stuks die we kunnen verkopen. Je kan bij wholesalers ook per stuk kopen. Het is natuurlijk wel heel tijdintensief om alles persoonlijk uit te kiezen, omdat je op één dag slechts honderd stuks inkoopt. Maar het is de enige manier om er zeker van te zijn dat we goede items selecteren die we nadien kunnen verkopen. Zo zorgen we er bovendien voor dat we niet met een gigantische waste zitten.”

Kristin: “We hebben momenteel een stock van zo’n duizend kledingstukken, wat absoluut onze maximumgrens is. Niet alle kleding staat op onze site, omdat we graag met capsulecollecties werken. Het is een manier om door het bos de bomen te zien. Ook in onze showroom vind je niet alles terug, omdat we op die manier kunnen roteren in het aanbod. We willen dat je telkens nieuwe items ziet wanneer je bij ons op bezoek komt. Het aanbod mag bovendien niet te overweldigend zijn. We willen te allen tijde vermijden dat je het gevoel hebt dat je in een kringloopwinkel shopt.”

Hoe zien jullie de toekomst van de mode evolueren op vlak van duurzaamheid?

Els: “Ik denk dat geen enkel modemerk het duurzaamheidsaspect nog kan negeren. Zelfs consumenten bij wie het budget primeert, zullen zich steeds meer vragen beginnen te stellen. Niemand voelt zich er goed bij om de drijvende kracht te zijn voor de vernietiging van het milieu. De consument zal hier niet langer de ogen voor sluiten. Ik geloof ook dat merken steeds meer circulair zullen produceren. H&M en Zalando zijn hier bijvoorbeeld mee bezig door onder andere tweedehandskleding in te zamelen. Merken zullen in de toekomst hun productie kleinschaliger maken. Die verandering is misschien nog niet voor morgen, maar het zit er wel aan te komen. Er zal veel minder geproduceerd worden en veel vaker gerecycleerd worden. Het hergebruiken van oude materialen, daar geloof ik heel erg in.”

Kristin: “Ik geloof ook niet dat merken van de ene dag op de andere die circulaire economie zullen omarmen. Maar zij die er weigeren in mee te gaan, zullen vanzelf uit de boot vallen. De grondstoffen geraken op en de mensen pikken het niet meer. Ik geloof wel meer in het hergebruiken van kledingstukken dan het maken van duurzame stoffen. Want de productie daarvan blijft impactvol op het milieu. Ik kijk in elk geval wel hoopvol naar de toekomst.”

Het verdienmodel van modelabels is natuurlijk om telkens met iets nieuws te komen, hoe los je dat op?

Els: “Dat klopt zeker. Maar er wordt vandaag niet goed omgegaan met kleren die uit seizoen zijn. Die worden vernietigd, wat absoluut niet nodig is. Kledij kan geüpdatet, vermaakt of gerecycleerd worden tot een capsulecollectie. De nood aan nieuwe kleding zal er altijd zijn, maar merken moeten gewoon beter omspringen met hun overstock en minder produceren. Overdaad schaadt.”

Kristin: “Er ligt wel een gevaar in greenwashing. Als je als grote keten miljoenen kleren van duurzame stoffen maakt, gaat het wel nog altijd om miljoenen kleren. Dáár schuilt het probleem natuurlijk ook in. Je put de planeet nog steeds uit. Daarom geloof ik meer in circulaire economie. Het creëert ook waste, maar veel minder dan wanneer je het allemaal nieuw maakt.”

Wat is het ultieme doel met Le Freddie?

Els: “We willen graag groeien, want momenteel is het slechts een uitgebreide hobby. We pompen heel wat geld in het shooten van de editorials, waardoor we er voorlopig nog niets aan verdienen. We willen graag voet aan wal krijgen in Nederland of Scandinavië. Daar hebben we naar ons gevoel een grote groeikans. Het probleem is dat je er moet er binnen raken. Daarom lijkt het ons interessant om samen te werken met gevestigde merken, zij het via een pop-up of een collab. We hebben een aantal ideeën die we hopelijk in 2021 gerealiseerd zullen zien.”

Kristin: “We willen dat Le Freddie een merk wordt dat zelf ook wholesale kan aanbieden aan winkels die passen binnen ons label. We hebben veel dromen en plannen, alleen niet zoveel tijd (lacht).