Now Reading
Gamechanger: Jitske Van de Veire

Gamechanger: Jitske Van de Veire

“lief zijn voor elkaar, dat is pas mooi zijn”

Door de coronacrisis werd ons dit jaar vaker een spiegel voorgehouden. Wie zijn we? Wat maakt ons gelukkig? Wat is mooi? Schoonheidsidealen waar we jaren naar gestreefd hadden, bleken na wekenlang soul searching in de zetel geheel achterhaald te zijn. De gelukzaligheid die zich openbaart in het imperfecte is een bijna logische tegenreactie op de afgelikte beelden uit de media die jarenlang op ons netvlies brandden. Boegbeeld van body positivity Jitske Van de Veire neemt het voortouw in het loslaten van beautyclichés en het omarmen van imperfectie.

Schoonheid en succes werden jarenlang bepaald door een handvol ontwerpers en modemagazines die een bepaald beeld van de perfecte vrouw en man voor ogen hadden. De prestatiemaatschappij zorgde er ook nog eens voor dat we de lat voor onszelf heel hoog legde. Op social media werden deze ideaalbeelden ook nog eens versterkt door bekende en minder bekende mensen die op het eerste zicht een fantastisch leven leidden. Een van de eerste kantelpunten moet voor mij het moment zijn geweest waar Chrissy Teigen haar striae postte op Instagram. Sinds een paar jaar lijkt social media ook inzetbaar te zijn om de druk te verminderen om ‘perfect’ te zijn. Of niet?

Denk je dat de lat op social media nog altijd heel hoog wordt gelegd? Of is er al veel veranderd?

Jitske: “Er is iets aan het veranderen, maar wel heel traag. Ik ben al 5 jaar bezig met body positivity en in het begin was een “billen post” echt een shock voor veel mensen. Sinds dit jaar is dit al minder, zelfs merken springen hierop. Je kan bedrijven nu contacteren, waardoor je meer invloed hebt en conversaties mogelijk zijn. Dit is een heel belangrijk gegeven in het proces.”

Eind vorig jaar lanceerde Instagram in samenwerking met The Butterfly Foundation een nieuwe campagne voor tieners en volwassenen. Met #thewholeme wilde ze positief gebruik maken van social media en mensen sensibiliseren om hun leven te delen op een authentieke manier. Body positivity en ‘alternatieve beauties’ zijn bijna trendwoorden geworden.

Jij was ooit één van de eersten in België om er iets mee te doen. Zijn het effectief trends of merk jij echt een shift bij merken en in magazines?

Jitske: “Dat zullen we binnenkort, binnen dit en 2 jaar zien. Neem nu inclusiviteit, dat is geen modewoord. Dat begint als het ware op de werkvloer zelf. De mindset begint binnenin het bedrijf en dan pas kan je het als merk uitstralen naar de buitenwereld! Hopelijk is dit geen trend, en blijft dit.  Ben er wel een beetje bang voor. Ik hoop dat mensen dit blijven nuanceren.”

Wanneer heb jij inzicht gehad over je eigen schoonheid en waarden, erkenning gegeven aan je ‘andere manier’ van mooi zijn?

Jitske: “Door mijn ex eigenlijk! Zij heeft mij doen inzien dat ik wel mooi was en het wel waard was.  Maar niet iedereen maakt die klik. Mijn beste vriendin zei op een bepaald moment tegen mij: “Jitske, ik zie mezelf nergens op tv of in een magazine terwijl ik niet dik of dun ben.” Hierdoor ben ik beginnen nadenken en zo kwam eigenlijk mijn eerste post op social media tot leven. Indertijd had ik een kleine 500 volgers en toch kwam daar massaal veel reactie op. Door reacties te krijgen en elke dag in de spiegel te kijken besefte ik eens te meer dat ik mooi was. Sociale media heeft hierin dus een grote rol gespeeld. “

Is social media, zoals Instagram,  dan eerder een krachtig wapen dan een schild?

Jitske: “Ja, intussen wel. Ik krijg elke dag berichten van volgers die nu wel iets durven zeggen of doen, door of dankzij mij. Ik denk nu achteraf. ‘Wie had ik nodig op mijn 16 jaar?’ Ik wil iemand kunnen zijn waar 16-jarige meisjes naar op kunnen kijken. Nu heb je steeds meer ‘eerlijke’ mensen op Instagram, naast die meer perfecte influencers. En dat is op zich prima, het is een ‘en-en’ verhaal. Ik sta er in ieder geval niet meer alleen voor, er zijn nu veel meer mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben.”

De rol van het rolmodel

Had je het gevoel dat er geen rolmodellen waren toen jij jonger was?

Jitske: “Nee! Ik was veel met mezelf bezig. Ik was hormonaal aan het veranderen en ondertussen gingen mijn ouders scheiden. Het enige wat ik zag waren artikels over ‘fat shaming’ in de Joepie; geen rolmodellen dus. Ik had gelukkig wel mijn vriendinnen om erover te praten. Eigenlijk waren dan mijn vriendinnen mijn rolmodellen. Ik was ook wel fan van Tokio Hotel, maar die zag ik niet echt als rolmodellen, haha.”

“Mijn vriendinnen waren mijn rolmodellen”

Heb je er nu dan wel?

Jitske: “Ja nu zijn dat er een pak meer. Ik kijk naar Romy Curvy, Morgane Thielen, Senne Misplon. Zij doen allemaal zo hard wat ze willen. Een Miley Cyrus doet bijvoorbeeld ook heel hard wat ze wilt maar dat lijkt allemaal zo ver weg. Ik geniet nog het meest van de puurheid van de mensen uit mijn eigen omgeving, die is veel mooier…”

Jij wordt gezien als een soort rolmodel, hoe gaan jouw vrienden en familie hiermee om?

Jitske: “Mijn gezin vindt dit zeker allemaal oke. Heel af en toe komt er wel eens een opmerking van een vriendin, ‘zo ben jij toch niet’. Maar… Ze weten ook dat dit een uitvergroting van een mening of beeld is dat ik vertegenwoordig. Iedereen uit mijn omgeving steunt me super hard. Mijn beste vriendin stuurde onlangs na mijn laatste verjaardagsfeestje nog een berichtje dat ze zo trots was op mij. Fier op wie ik ben en dat ik naar buiten kom met dingen waarvoor ik sta. Reacties als deze maken het allemaal waard hé!”

De oproep om jezelf te zijn klinkt geweldig op papier, maar soms word je hiervoor afgestraft. Hoe wapen je je het best tegen negatieve reacties?

Jitske: “Dat is gewoon een shitshow, je kan je niet wapenen. Veel reacties kan ik plaatsen, zoals stomme reacties van mensen die ik niet ken. Maar soms komt het aan, dan vraag ik me wenend af waarom dit nodig is. Ik neem dan screenshots van comments van mensen die warm zijn en lees die opnieuw, dan besef ik waarom ik het doe. Het zit zo in ons dat we de slechte dingen onthouden, terwijl eigenlijk 1 op 100 reacties maar negatief is. Ik probeer te relativeren maar soms ‘bleit’ ik gewoon eens goed en ga dan weer verder. Even je hart luchten, dat doet deugd. Je mag verdrietig zijn voor iets waar je voor wilt staan. Ik word soms afgestraft op wie ik ben. ‘Je wilt jezelf zijn, waarom draag je dan make-up?’ Zucht!  Sommige mensen snappen het écht niet!”

“Je wilt jezelf zijn, waarom draag je dan make-up? Sommige mensen snappen het écht niet!”

Weekend.be liet onlangs nog in een artikel weten dat generatie Z Photoshop en filters beu is. Ze eisen een eerlijk discours. Denk je dat “jezelf vinden” generatiegebonden is?

Jitske: “De Tik Tok generatie is veel  inclusiever, ze zijn opgegroeid met meerdere platformen. Ze zijn meer bezig met “jezelf vinden”. Het is evenwel een paradox. Voor Gen Z is alles gekaderd in een schermpje nu, ik ben blij dat ik in een generatie zit die ‘beide’ gekend heeft.  Er is overal een rode draad, er zullen altijd verwachtingen zijn. Je hebt mensen die mee zijn of mensen die ertegen schoppen, zij zullen verschil teweeg brengen. Bij welke categorie je wil horen, bepaal je zelf.”

Wat is mooi zijn?

Jitske, jij maakt ook deel uit van Wel jong Niet hetero. Door de covid-19 maatregelen zijn er momenteel minder evenementen. Welke initiatieven neem jij als vertegenwoordiger om toch je doelgroep te bereiken?

Jitske: “Social media! Vroeger had je samenkomsten, nu niet. We gaan dus posten, vragen stellen en kijken wat we kunnen doen. Dat helpt! Je kan enkel maar je best doen om mensen te bereiken en jongeren het gevoel te geven dat de organisaties er nog steeds zijn om met het te chatten en praten. We blijven informatief en het is belangrijk dan jongeren dit weten. Het lawaai maken is belangrijk!”

Naast body positivity-promotor ben je ook nog eens eigenares van twee kapperszaken. Praten mensen met jou over schoonheidsidealen in de kappersstoel?

Jitske: “Daar begint het altijd mee, hier is iedereen welkom. Ik vind het opvallend hoeveel mensen focussen op kleine dingen bij zichzelf. Zoals dat een lange froufrou zorgt voor een dikke neus en zo van die dingen.  Ik wil dat je 100% jezelf kan zijn, en doe er via mijn kapperszaak alles aan om mensen dat gevoel mee te geven.”

Het dient geen betoog. In de kappersstoel komen thema’s als schoonheid vaak aan bod. Sterker nog, de klanten worden er in de spiegel continu mee geconfronteerd. Er wordt vaak gefilosofeerd over ‘mooi zijn’.

Wat is mooi zijn volgens jou?

Jitske: “Esthetisch is dat voor iedereen anders. Het mooiste wat er is, is iemand die gelukkig is met wie hij of zij is en dat kan op alle vlakken zijn. Tevreden zijn met je job of die broek die je poep mooi belicht. Mensen die kunnen genieten en daar gewoon energie uit halen. Lief zijn voor elkaar dat is pas mooi. Het fijne is dat mensen nu terug schoonheid in kleine dingen zien. Het mooiste is om gewoon geluk uit te stralen, en dat te vóelen. Het is een totaalplaatje. Terugkomen met een glow van een boswandeling, dat is pas waw”

Tot slot, heb jij een ultieme tip om die idealen los te laten?

Jitske: “Wees lief voor jezelf. Je kan je niet elke dag goed in je vel voelen, dat is niets om je voor te schamen. Het gaat niet enkel over die imperfecties omarmen. Omarm de goede én de slechte dagen. Geniet dan ook zeker van die gouden dagen. Voel je niet schuldig als je vindt dat je er goed uitziet, geniet daar dan ook maar van. ‘Vandaag ga ik gewoon wandelen omdat ik er goed uitzie. Why not?’”

Auteur: Margo Van Raemdonck

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top