Now Reading
Gamechanger: Tiany Kiriloff

Gamechanger: Tiany Kiriloff

“We moeten af van het idee dat Belgische merken meer kosten”

Als dit jaar ons iets geleerd heeft, dan is het wel het belang van local support. Dat betekent dus óók het ondersteunen van Belgische brands. Want achter elk lokaal merk, schuilt een landgenoot die zijn of haar job met passie uitvoert. Belgische influencer Tiany Kiriloff koopt al jaren zoveel mogelijk alles lokaal: van boodschappen tot modemerken.

Wanneer begon jouw liefde voor Belgische mode?

Tiany Kiriloff: “Ik kan niet zeggen wanneer, maar het moet tijdens mijn opleiding Communicatie gebeurd zijn. Daar leerde ik namelijk voor het eerst over de Antwerpse Modeacademie. Mijn job als styliste en tijd bij JIMtv – waar ik het modeprogramma Alive.Style presenteerde – waren uiteraard ook een grote katalysator. Ik leerde via mijn job steeds meer interessante Belgische merken kennen, and I fell in love! België huist bijzonder veel creatief talent, we moeten het dus zeker niet te ver zoeken.”

Waarom is het belangrijk om voor Belgische mode te kiezen?

Tiany: “In tijden van corona is het niet meer dan logisch om onze lokale merken te steunen. Het is heel simpel: als we niet vaker bij Belgische ondernemers kopen, dan stopt het voor velen van hen. We grijpen nog te vaak naar buitenlandse merken. Uit automatisme, maar ook wel uit de perceptie dat Belgische mode meer kost. Dat idee moeten we loslaten, want er is altijd wel een Belgische alternatief dat binnen elk budget past. Denk maar aan JBC en LolaLiza. Het aanbod is veel groter dan je zou denken. Naast het uitgebreide gamma aan brands, is ook het ecologische aspect een belangrijke factor. Pakketten uit het buitenland moeten soms een gigantische weg afleggen. Door lokaal te shoppen beperk je je ecologische voetafdruk aanzienlijk.”

Hoe zie jij je rol in het ondersteunen van onze lokale merken?

Tiany: “Ik kom dagelijks in aanraking met nieuwe Belgische, nog onbekende merken. Die probeer ik dan zo veel mogelijk te dragen en te promoten. Die visie om zoveel mogelijk lokaal te kopen, beperkt zich echter niet altijd tot onze landsgrenzen. Producten uit Europa zie ik ook als lokaal, als ze bij ons niet verkocht worden. Sommige Belgische labels kiezen er dan weer voor om in het buitenland te produceren om hun groei betaalbaar te houden. Ik vind het sowieso belangrijk om de lokale economie te steunen, en lang niet alleen modemerken. Ik zal bijvoorbeeld nooit appels uit Nieuw-Zeeland kopen. Daarnaast probeer ik nu tijdens de lockdown ook de horeca te steunen door maaltijden af te halen en verschillende take-away opties te delen met mijn volgers. Ik ga echter niet lukraak alles promoten, een merk moet me raken.”

Wat is je favoriete Belgisch kledingstuk dat nu in je dressing hangt?

Tiany: “Een lange blauwe rok met veren van Dries Van Noten. Dat is een stuk dat ik zowel kan dragen met sneakers en een T-shirt, als met een paar hoge hakken. Het beweegt ook heel mooi met die veertjes. Het is een rok die al heel lang in mijn kast hangt, en ik ben niet van plan om er ooit afscheid van te nemen.”

Auteur: Sabrina Bouzoumita

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top